Olvaneja 2010

dissabte, 4 de setembre del 2010

Llançament d'espardenya

El llançament d’espardenya és un joc que prové del que s’anomena jocs de pastor, es a dir, jocs que jugaven les persones que es dedicaven a aquest ofici sembla que com a competició per a passar el temps.

Cada jugador ha d’intentar IIançar I'espardenya cap endavant el més IIuny possible però per sota de les cames, fent-la passar per darrera el cul i per damunt de I'esquena. Llançaran tots alhora. La competició es pot fer sobre un nombre de llançaments determinat.

A Olvan gaudireu no solament dels jocs de pastor, sinó també us proposem que descobriu la Ruta Ramadera. Aquesta ruta recupera per a nous usos, com caminar o anar en bicicleta, antics camins de pastor.

Els camins ramaders són vies que servien per a les migracions estacionals dels ramats que buscaven les pastures de les terres altes a l’estiu i de la plana a l’hivern. Eren, ben clarament, una mostra d’utilització intel.ligent del medi a partir del respecte al temps del territori. El Berguedà està al bell mig de rutes de la transhumància històriques que travessaven Catalunya. Una ve de l’oest, passa per Cardona, travessa Montmajor i l’Espunyola, s’enfila muntanya amunt a Cal Pauet cap als Rasos de Peguera, i arriba finalment a la serra Cadí. Una altra ve de l’est, de Prats de Lluçanès, i passa per Sagàs, La Quar, Olvan i Berga per pujar fins al Moixeró.