Olvaneja 2010

dissabte, 4 de setembre del 2010

La xarranca

La xarranca és un joc amb origen màntic. Abans de ser joc d’infants era un joc només apte per a adults i més concretament del món eclesiàstic.

Des de l’àmbit de la cultura popular hi ha la creença que era una eina endevinatòria per la forma de creu del seu joc i el fet que el final del joc és el cel.

Per jugar-hi s’estableix un torn de sortida. El primer jugador llança el taló de sabata dins la casella marcada amb el número 1. A peu coix salta fins a la segona casella, i continua saltant amb el mateix peu a la tercera. Salta a les 4 i 5 posant un peu a cada casella. Un cop el jugador ha aconseguit fer tot el recorregut i tornar enrere, quan arriba a la casella 2 s’ajup i recull la tella de la primera casella i la salta sortint del dibuix. Després torna a començar, però llançant la pedra dins la casella marcada amb el número 2. Entrarà a la primera casella, a peu coix i farà el mateix recorregut però sempre saltant per sobre la casella on hi ha la pedra. Si un jugador tira el taló de sabata i no cau dins de la casella corresponent, queda sobre una línia o bé mentre salta trepitja una línia, perd torn i ha de tornar a començar.

Soles velles de sabata, gastades pel temps, es convertiran amb l'Olvaneja en l'objecte central del joc de la xarranca, proposant una reflexió alternativa sobre la velocitat de la vida quotidiana.